Για την Ελλάδα!

Παράνομη η αφαίρεση των γλυπτών του Παρθενώνα από τον Έλγιν!

Το φιρμάνι που υποτίθεται ότι εξέδωσε Ελγίνειαο Σουλτάνος Σελίμ Γ' προς τον Έλγιν έχει χρησιμοποιηθεί σαν δικαιολογία για την αφαίρεση των γλυπτών του Παρθενώνα στις αρχές του 19ου αιώνα. Παρά τις ασάφειες που περιέχει, η πιο σημαντική μελέτη του από τον Βρετανό ιστορικό William St. Clair με τίτλο «Ο Λόρδος Έλγιν και τα Μάρμαρα» ("Lord Elgin and the Marbles") συμπεραίνει ότι ο Σουλτάνος ΔΕΝ ΕΠΕΤΡΕΨΕ την αφαίρεση και εξαγωγή αγαλμάτων και γλυπτών από τον Παρθενώνα. Η πρόταση που επιτρέπει στους Βρετανούς να πάρουν πέτρες με «επιγραφές και εικόνες» αναφέρεται σε αντικείμενα που βρέθηκαν σε ανασκαφές, αλλά όχι σε έργα τέχνης που διακοσμούσαν τους ναούς. Αργότερα, ο Έλγιν και οι συνεργάτες του παραδέχτηκαν ενώπιον βρετανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής ότι αυτή η πράξη ήταν πιθανότατα παράνομη, αλλά τη δικαιολόγησαν σαν ένα τρόπο να διασωθούν τα αντικείμενα από τις ζημιές και λεηλασίες που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής κατοχής.

Φωτογραφία: Η αφαίρεση των μαρμάρων του Παρθενώνα το 1801, υδατογραφία του Edward Dodwell.

Πηγή: National Geographic, τεύχος Μαρτίου/Απριλίου 2017 (https://www.nationalgeographic.com/archaeology-and-history/magazine/2017/03-04/parthenon-sculptures-british-museum-controversy/

Η επιστολή Ελύτη-Αρβελέρ-Μερκούρη για την Μακεδονία

Ανοιχτή Επιστολή στην Ε.Ο.Κ.Ελύτης

Μάρτιος 28, 1992

«Οι υπογραφόμενοι θεωρούμε υποχρέωσή μας τόσο απέναντι στην ιδιαίτερη πατρίδα μας την Ελλάδα, όσο και απέναντι στη μεγαλύτερη πατρίδα μας την Ευρώπη, να απευθυνθούμε σε εσάς και να θέσουμε υπόψη σας τα ακόλουθα.

Σας είναι ασφαλώς γνωστή η προσπάθεια που άρχισε παλιότερα και συστηματοποιήθηκε μετά το 1944 με την ίδρυση, στο πλαίσιο της Ομοσπονδιακής Λαϊκής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, ενός ομοσπονδιακού κρατιδίου υπό το όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας” με αποκλειστικό στόχο, τότε και τώρα, την αμφισβήτηση των ελληνικών συνόρων εντός των οποίων περικλείεται η ελληνική Μακεδονία, ως περιοχή της Βόρειας Ελλάδας με πρωτεύουσα τη Θεσσαλονίκη, κατοικούμενη από αμιγώς ελληνικό πληθυσμό.

Περισσότερα...

Η Δίκη των Έξι

Με την ονομασία diki ton 6αυτή έμεινε στην ιστορία η δίκη των πρωταίτιων της Μικρασιατικής Καταστροφής από έκτακτο στρατοδικείο, που συγκρότησαν οι βενιζελικοί αξιωματικοί της Επανάστασης του 1922. Στο εδώλιο κάθισαν επτά πολιτικοί και ένας στρατιωτικός, από τους οποίους οι έξι καταδικάσθηκαν σε θάνατο και εκτελέσθηκαν. Η δίκη διεξήχθη από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 15 Νοεμβρίου 1922 στην ειδικά διαρρυθμισμένη αίθουσα συνεδριάσεων της Βουλής (Παλαιά Βουλή). Ήταν ένα από τα πιο δραματικά επεισόδια του Εθνικού Διχασμού.

Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή κι ενώ η Ελλάδα παρουσίαζε εικόνα διάλυσης, εκδηλώθηκε στρατιωτικό κίνημα υπό τους συνταγματάρχες Πλαστήρα και Γονατά και τον αντιπλοίαρχο Φωκά, που προκάλεσε την παραίτηση της κυβέρνησης Τριανταφυλλάκου και του βασιλιά Κωνσταντίνου (14 Σεπτεμβρίου 1922) υπέρ του υιού του Γεωργίου Β'. Ο χαρακτήρας του βασιζόταν στην ανάγκη της πίστης ότι «ο ελληνικός στρατός δεν νικήθηκε, αλλά προδόθηκε».

Περισσότερα...

Αριστεία τιμής, ανδρείας και ηρωισμού

Διαβάζω: «Η εχθρική αντεπίθεση του Μαρτίου 

efodos

έχει εκδηλωθεί. Το 731 έχει μεταβληθεί σε ηφαίστειο. Οι φαντάροι μας, πεσμένοι με την κοιλιά στους λάκκους των οβίδων, πυροβολούν, χωρίς διακοπή, για να συγκρατήσουν το εχθρικό πεζικό. Ο δάσκαλος – έτσι έχει βαφτίσει τον διοικητή του ο λόχος, γιατί δημοδιδάσκαλος είναι το επάγγελμά του – με προβιές και επιδέσμους, γύρω από τα κρυοπαγημένα πόδια του, αντί για παπούτσια, χωρίς να προφυλάγεται τρέχει νευριασμένος από διμοιρία σε διμοιρία και δίνει οδηγίες.

– Μην πυροβολείτε στα στραβά, παιδιά! Μην ξοδεύετε ασκόπως τις χειροβομβίδες σας, τους λέει. Κι όταν ο ταγματάρχης του φωνάζει να μην εκθέτει τόσο τον εαυτό του, ο δάσκαλος του απαντάει:

– Φοβάμαι μήπως χάσουμε σήμερα το ύψωμα. Και τι θα δικαιολογηθώ ύστερα εγώ στους μαθητές μου, άμα γυρίσω στο σχολείο;». (Χρ. Ζαλοκώστα, «Πίνδος», εκδ. «Εστία», σελ. 194). (Αυτό αφιερώνεται σε «συναδέλφους» ξεσκονίστρες της εξουσίας, που τρέμουν την σκιά τους, μήπως και δυσαρεστηθούν προσκυνημένοι διευθυντές και σύμβουλοι ή παρασύμβουλοι).

Kείμενο, μια παραπομπή σε κάτι εκπληκτικό που είχα διαβάσει παλαιότερα σ’ ένα περιοδικό. Είναι γραμμένο από ελληνομαθή Γερμανό συγγραφέα. Ένα ευλαβικό μνημόσυνο στις μάνες του ’40, στις Ελληνίδες, που ανέβαζαν πολεμοφόδια στην Πίνδο, για να τα πάνε σε κάτι παιδιά που «τριγύριζαν πάνω στο χιόνι με τις χλαίνες κοκαλιασμένες», στα παιδιά της Ελλάδος.

Περισσότερα...

Παναγιώτα Σταθοπούλου: η ηρωίδα που θυσιάστηκε για να μείνει ελληνική η Μακεδονία

Παναγιώτα Σταθοπούλου: Ήταν 22 Ιουλίου όταν την κομμάτιασαν οι ερπύστριες του γερμανικού τανκς

stathopoulou

Είναι η ιστορική μέρα της 22 Ιούλη 1943. Φουσκώνει η ανθρωποθάλασσα και ξεχειλίζει στο κέντρο της Αθήνας. Οι δρόμοι τραντάζονται. «Κάτω τα χέρια απ’ τη Μακεδονία και τη Θράκη». Ένα ολόκληρο πλήθος από 400 χιλιάδες κινείται σαν ένας άνθρωπος με μια ψυχή προς την οδό Πανεπιστημίου. Στήνουν πολυβόλα οι τύραννοι. Κινητοποιούν τα τανκς. Και μέσα στην τιτάνια, στη θρυλική σύγκρουση του άοπλου πλήθους με τον πάνοπλο εχθρό μια ηρωική μορφή ξεχωρίζει.

Είναι μια κοπέλα 19 χρόνων. Τα μακριά πυρόξανθα μαλλιά της ανεμίζουν στο αέρα. Προχωράει αγέρωχη στην πρώτη γραμμή. Βαδίζει μπρος μπρος. Κι όταν ένα τανκς έρχεται καταπάνω στο πλήθος, νάτην μεγαλοπρεπή, βάζει το κορμί της ασπίδα. Τραυματίζεται. Κι απλώνει τα χέρια να τα κάνει οδόφραγμα. Μα το ατσάλινο θεριό την τυλίγει στις αλυσίδες του. Κομματιάζεται. Το αίμα της κυλάει ζεστό στην άσφαλτο…

Έκλεισε τα μάτια ο κόσμος τρομαγμένος. Και κράτησε μονάχα στη θύμηση εκείνη τη μεγαλοπρεπή εικόνα. Δυο χέρια λεπτά, κοριτσίστικα χέρια, απλώνονταν ασπίδα σ’ ένα ατσάλινο θεριό.

Οδός Παναγιώτας Σταθοπούλου γράφει ακόμα με πράσινη μπογιά ο δρόμος που είναι το σπίτι της στου Γκύζη.

Γεννήθηκε στην Αμερική κι ήτανε Αμερικανίδα υπήκοος. Έμαθε εκεί να αγαπάει τη λευτεριά και γι’ αυτήν θυσιάστηκε στη δεύτερη πατρίδα της, την Ελλάδα.

(Αναδημοσίευση από το περιοδικό της ΕΠΟΝ «Νέα Γενιά»)

Τα «θαλασσοδάνεια» των κομμάτων

Τέσσερα μόνο κόμματα πήραν σε μια δεκαετία (2000-2011) δάνεια συνολικού Θαλασσοδάνεια, Δημοκρατική Πολιτείαύψους 272 εκατ. ευρώ, και χωρίς να δώσουν καμία εμπράγματη εγγύηση.

   ΝΔ: 106.431.000 ευρώ από την Αγροτική

   ΠΑΣΟΚ: 92.292.000 ευρώ από την Αγροτική

   ΚΚΕ: 10.977.000 ευρώ από την Εθνική, την Attica και την Marfin

   Συνασπισμός: 8.277.000 ευρώ κυρίως από την Εθνική

Περισσότερα...

Λιγότερο από το 5% των δανείων που δόθηκαν στα πέντε πρώτα χρόνια των μνημονίων κατέληξαν στον ελληνικό προϋπολογισμό

Λιγότερο από το 5% των δανείων, ύψους 220 δισεκατομμυρίων ευρώ, που δόθηκαν στα πέντε πρώτα χρόνια των μνημονίων, κατέληξαν στον ελληνικό προϋπολογισμό, ενώ τα υπόλοιπα πήγαν στη διάσωση των ευρωπαϊκών τραπεζών, σύμφωνα με 24σέλιδη έρευνα της «Ευρωπαϊκής Σχολής Μάνατζμεντ και Τεχνολογίας» (ESMT) του Βερολίνου, η οποία δημοσιεύεται, κατ΄αποκλειστικότητα, σήμερα από την έγκυρη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

«Η έρευνα αποδεικνύει ότι η Ευρώπη και το ΔΝΤ έσωσαν τα περασμένα χρόνια κυρίως τις τράπεζες και άλλους ιδιώτες πιστωτές» προσθέτει η Handelsblatt.

«Με τα πακέτα βοήθειας σώθηκαν κυρίως ευρωπαϊκές τράπεζες» δηλώνει στην Handelsblatt ο διευθυντής της ESMT, Γιοργκ Ρόχολ, ο οποίος συμμετέχει και στο γνωμοδοτικό συμβούλιο του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών.

 

Πλήρες άρθρο