Για την Ελλάδα!

ΟΧΙ στην παραχώρηση ελληνικής κυριαρχίας!

55 διακεκριμένοι Έλληνες παγκοσμίως, ζητούν από τους πολιτικούς αρχηγούς να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους στο θέμα της ΑΟΖ και των χωρικών υδάτων της Ελλάδας.

Παραλήπτες:

Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας

Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς - Προοδευτική Συμμαχία

Νίκος Ανδρουλάκης, πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. - Κινήματος Αλλαγής

Δημήτρης Κουτσούμπας, Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Κ.Ε.

Κυριάκος Βελόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης

Δημήτρης Νατσιός, πρόεδρος, Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα – ΝΙΚΗ

Ζωή Κωνσταντοπούλου, πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας

Γιάνης Βαρουφάκης, Γραμματέας του ΜέΡΑ25

Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Περίληψη:

Πρόσφατες εξελίξεις προμηνύουν μια πιθανή συμβιβαστική συμφωνία οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, μετά τις εκλογές.

Καλούμε όλους τους αρχηγούς κομμάτων να δηλώσουν σαφώς ότι

 1. Οποιαδήποτε συμφωνία με την Τουρκία ή υπογραφή συνυποσχετικού για παραπομπή της μόνης ελληνοτουρκικής διαφοράς, της οριοθέτησης της ΑΟΖ, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δεν θα γίνει εάν προηγουμένως δεν έχει επεκτείνει η Ελλάδα τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, όπως δικαιούται βάσει του Διεθνούς Δικαίου, και
 2. Κανένα άλλο ζήτημα, από τα όσα μονομερώς και αυθαιρέτως θέτει η Τουρκία (όπως η «αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών») δε θα συμπεριλαμβάνεται προς παραπομπή.

Πλήρες κείμενο:

Η Συμφωνία οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με την Αίγυπτο τον Αύγουστο του 2020, μολονότι έγινε τάχιστα και εν μέσω έντασης με την Τουρκία, είχε δύο αδυναμίες:

 1. Ήταν μερική και όχι ολική, αφού έγινε από τον 26ο μεσημβρινό έως τον μεσημβρινό 27 μοίρες και 59 λεπτά (στα μισά της Ρόδου περίπου).
 2. Απέδωσε μειωμένη επήρεια στα ελληνικά νησιά. Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι η επήρεια της Κρήτης ήταν 90%, ενώ η επήρεια της Καρπάθου υπολογίζεται εμμέσως από τη συνολική επήρεια 88%, περίπου στο 70% σύμφωνα με τις αναλύσεις εμπειρογνωμόνων.

Ως προς το πρώτο σημείο, έγραφε 5 χρόνια νωρίτερα ο κ. Άγγελος Συρίγος (Καθημερινή, 13.12.2015): «Εκτιμάται ότι η Αίγυπτος θα προτιμούσε να υπογράψει με την Ελλάδα μερική οριοθέτηση, μέχρι και την Κρήτη και να άφηνε εκτός την υπόλοιπη περιοχή έως το τριεθνές. Η αποδοχή μιας τέτοιας προτάσεως θα ήταν λανθασμένη. Θα δημιουργούσε την εύλογη εντύπωση ότι η Ελλάδα έχει παραιτηθεί των δικαιωμάτων της στην υπόλοιπη περιοχή».

Ως προς το δεύτερο σημείο, ο κ. Νίκος Τσάφος, ειδικός σύμβουλος ενέργειας του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη έγραφε δημοσίως στο twitter το Φθινόπωρο του 2020 ότι η μειωμένη επήρεια που δέχθηκε η Ελλάδα στην συμφωνία με την Αίγυπτο αποτελεί τη βάση συμβιβασμού με την Τουρκία ως προς την επήρεια του συμπλέγματος του Καστελλορίζου.

Θεωρούμε εμφανές ότι είμαστε προ των πυλών μίας πιθανής συμφωνίας με την Τουρκία, λόγω πρόσφατων δηλώσεων [1], συναντήσεων [2], δημοσιευμάτων [3], και ενεργειών προσέγγισης [4].

Σε σχέση με τα χωρικά ύδατα, από τις 159 παράκτιες χώρες του κόσμου, μόνον η Ελλάδα και η Τουρκία δεν χρησιμοποιούν 12 ναυτικά μίλια χωρικά ύδατα σε όλες τους τις θάλασσες (έχουν εν μέρει 6 και 12). Δεν θα γίνει η Ελλάδα η μοναδική χώρα στον πλανήτη που δεν θα ασκεί το δικαίωμα αυτό, που προκύπτει και από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, αλλά και από το εθιμικό δίκαιο.

Είναι γνωστό ότι η ΑΟΖ προεκτείνεται πέρα από εκεί που τελειώνουν τα χωρικά ύδατα. Συνεπώς, αν οδηγηθούμε σε συμφωνία ή σε επιδιαιτησία με το ισχύον καθεστώς, τότε η ζώνη/περιοχή από τα 6 ως τα 12 μίλια ορίζεται ως τμήμα ΑΟΖ και όχι ως εθνική επικράτεια.

Επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων δεν εμποδίζει διόλου την διεθνή ναυσιπλοΐα (όπως ψευδώς διαδίδεται), διότι ισχύει η αρχή της αβλαβούς διέλευσης. Μάλιστα, ουδέποτε πλοίο που διέσχισε το Αιγαίο δεν ακολούθησε τη στρεβλή πορεία μεταξύ 6 και 12 μιλίων των διεθνών υδάτων. Όλα τα πλοία, χωρίς εξαίρεση, περνούν εντός των χωρικών υδάτων των έξι μιλίων από τις ελληνικές ακτές με χρήση αυτής της αρχής. Την ίδια ακριβώς πορεία θα ακολουθούν και σε περίπτωση επέκτασης.

Κρούουμε λοιπόν τον κώδωνα του κινδύνου και αξιώνουμε ότι οποιαδήποτε συμφωνία με την Τουρκία ή υπογραφή συνυποσχετικού για παραπομπή των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, πρώτον, δεν θα γίνει εάν προηγουμένως δεν έχει επεκτείνει η Ελλάδα τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, όπως δικαιούται βάσει του Διεθνούς Δικαίου, και δεύτερον ότι στα εκκρεμή ζητήματα δεν θα συμπεριλαμβάνονται τυχόν αυθαίρετα αιτήματα της Τουρκίας, όπως «αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών», τα οποία είναι ακέραια τμήματα της ελληνικής κυριαρχίας.

 

[1]      Στις 15 Οκτωβρίου 2020, ο υπουργός Επικρατείας κ. Γεραπετρίτης είχε δηλώσει ότι «η κόκκινη γραμμή είναι στα 6 μίλια».

27 Δεκεμβρίου 2022, συνέντευξη του υφ. εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ (και πρώην πρέσβη στην Ελλάδα) στον Real FM ότι «οι ΗΠΑ εστιάζουν στο πώς θα δημιουργήσουν μια εταιρική δυναμική για να αποφύγουμε τις διαμάχες που συνοδεύονται με ένα οικονομικό κόστος»

6 Απριλίου 2023, ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου Ιμπραχίμ Καλίν δηλώνει στην Τουρκία ότι «έχουμε στήσει μηχανισμό εξομάλυνσης με την Ελλάδα»

7 Απριλίου 2023, ο Τούρκος υπουργός εθνικής αμύνης Ακάρ δηλώνει ότι «το προσεχές διάστημα αναμένουμε θετικές εξελίξεις» και επεκτείνει το μορατόριουμ καλής γειτονίας μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Διάφορες δηλώσεις πολιτικών όλου του φάσματος και καθηγητών υπέρ της εξεύρεσης μίας λύσης, όπως Ντόρα Μπακογιάννη, Δημήτρης Καιρίδης, Ευάγγελος Βενιζέλος, Γιώργος Κατρούγκαλος, Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Φίλης, Νίκος Κοτζιάς, Γιώργος Καρατζαφέρης, Χρήστος Ροζάκης, Νίκος Αλιβιζάτος και πολλών άλλων.

[2]      16 Δεκεμβρίου 2022, συνάντηση της Διευθύντριας του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού κας. Άννα-Μαρία Μπούρα με τον εκπρόσωπο του Προέδρου της Τουρκίας Τ. Ερντογάν στις Βρυξέλλες.

[3]      31 Δεκεμβρίου 2022, αποκάλυψη της Εστίας ότι ο κ. Γεραπετρίτης συναντιέται συχνά στην Αθήνα με τον Τούρκο πρέσβη σε «ουδέτερο έδαφος» με θέμα τα ελληνοτουρκικά.

[4]      25 Μαρτίου 2023, ο Ερντογάν στέλνει ευχές στον Έλληνα πρωθυπουργό για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου 1821, για πρώτη φορά στην Ιστορία!

Υπογραφές

 1. Ioannis Abatzoglou, MSc,Ph.D., Medical Physicist & Radiation Physicist, Head of the Medical Physics Department, University General Hospital of Alexandroupolis, πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού
 2. Ioannis Bougas, MSc, Ph.D., Historical Author
 3. Sophia Koustas, Ph.D, Assistant Professor, USA
 4. Marinos Papazoglou, Chief Executive Officer, Helliniki, LLC, Birmingham, AL, USA
 5. Alexios Panagopoulos, Academician & Professor Law, International Slavic Academy of Sciences, Belgrade
 6. Tom Papadopoulos, retired Senior Research Scientist, Government of Canada, Adj. Full Professor Universities of Guelph, Laval, Windsor
 7. Γεώργιος Αμαραντίδης, Πρόεδρος Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων ΔΙΣΥΠΕ
 8. Αντώνιος Ανδρεάτος, Καθηγητής Σχολής Ικάρων
 9. Ιωάννης Αργυρόπουλος, Διδάκτωρ Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν, ΗΠΑ
 10. Βασιλική Αρωνιάδου, Διδάκτωρ Νευροεπιστημών, Μαίρυλαντ, ΗΠΑ
 11. Αστέριος Αστεριάδης, εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαίδευσης, Γυμνασιάρχης
 12. Δημήτριος Βόγγολης, υποστράτηγος ε.α.
 13. Δημήτριος Ν. Γεωργακόπουλος, εκπαιδευτικός-Εκδότης της Εφημερίδας "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΩΝΗ" Σικάγου ΗΠΑ
 14. Αθανάσιος Γιαννίτσης, λέκτορας στο Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών, South East Technological University,Carlow, Ιρλανδία
 15. Δημήτριος Γιουματζίδης, Καθηγητής Πληροφορικής Μ.Ε., Πρόεδρος Παμμακεδονικής Ένωσης Ελλάδος
 16. ΝίναΓκατζούλη, Καθηγήτρια, University of New Hampshire, ΗΠΑ
 17. Ιωάννης Γκέγκας, πρόεδρος Παμμακεδονικής Ένωσης Γερμανίας
 18. Πέτρος Δαφνιώτης, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Γουισκόνσιν, Ελβετία
 19. Παναγιώτης Ευσταθίου, Αρχιερατικός Επίτροπος Σπάτων-Ραφήνας στην Ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής
 20. Θωμαΐς Κακούλη, MSc, PhD, Καθηγήτρια Βιοτεχνολογίας Περιβάλλοντος, South East Technological University, Πρόεδρος Μακεδονικού Πολιτιστικού Συλλόγου Ιρλανδίας «ο Αριστοτέλης», Ιρλανδία
 21. Δημήτρης Καμπόσος, Δήμαρχος Άργους, Νομού Αργολίδας
 22. Κώστας Καραΐσκος, δημοτικός σύμβουλος Κομοτηνής (Σπάρτακος)
 23. Δρ. Χρήστος Καράτζιος, Επίκουρος Καθηγητής Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Πρόεδρος Παμμακεδονικής Ένωσης Καναδά, Μόντρεαλ, Καναδά
 24. Νικόλαος Καρατουλιώτης, υποστράτηγος ε.α.
 25. Τάσος Καραφουλίδης, διδάκτωρ ΕΚΠΑ, επιχειρηματίας
 26. Κ.Λ. Κατσιφαράκης, καθηγητής Α.Π.Θ.
 27. Ιωάννης Κόντος, ομότιμος καθηγητής Τεχνητής Νοημοσύνης του Πανεπιστημίου Αθηνών
 28. Γεώργιος Κοσμίδης, Πρόεδρος Παμμακεδονικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας, Συντονιστής Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Μακεδόνων
 29. Λεωνίδας Κουμάκης, Νομικός, Συγγραφέας
 30. Χρήστος Κύργιος, Μηχ. Η/Υ και Πληροφορικής, Διευθύνων Σύμβουλος Amberian Corporation
 31. Γεώργιος Κυριακού, Καθηγητής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
 32. Κωνσταντίνος Λάμπου, Associate Professor, Univ. of Uppsala, Σουηδία
 33. Αφροδίτη Μάνου, τραγουδοποιός-τραγουδίστρια
 34. Πέτρος Μαρκόπουλος, αντιστράτηγος ε.α.
 35. Βασίλειος Ματαράγκας, Πρόεδρος Ελληνο-Αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου
 36. Δρ. Παναγιώτης Μπαλτατζής, πρ. αντιπρόεδρος Παμμακεδονικής ΗΠΑ
 37. Ιωάννης Μπαλτζώης, αντιστράτηγος ε.α.
 38. ΑθανάσιοςΜυγδαλάς, Καθηγητής, Lulea University of Technology, Σουηδία
 39. Νικηφόρος, Αρχιεπίσκοπος Ασκάλωνος
 40. Δημήτριος Παντελής, Καθηγητής, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
 41. Παναγιώτης Παπαγεωργίου, επίτιμος εφέτης
 42. Γρηγόριος Παπαγιάννης, Καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
 43. Αμύντας Παπαθανασίου, πρόεδρος Μακεδονικού Συλλόγου Νοτίου Αφρικής
 44. Σταύρος Παπαμαρινόπουλος, πρώην καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών
 45. Δέσποινα Σκεντέρης, Δημοσιογράφος, συντάκτης, επιχειρηματίας
 46. Θόδωρος Σπαθόπουλος, Dr. -Ing. in Aerospace, Πρώην Διευθυντής Μελετών, Έρευνας & Ανάπτυξης, Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, ΕΑΒ
 47. Ανδρέας Σταλίδης, Μαθηματικός – Αναλυτής, δημιουργός του ηλ. περιοδικού Αντίβαρο
 48. Ηλίας Σταμπολιάδης, πρώην Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης
 49. Νικόλαος Ταμουρίδης, αντιστράτηγος ε.α. - επίτιμος Ά Υπαρχηγός ΓΕΣ
 50. Δημήτριος Τσούρος, Συνταξιούχος Αξιωματούχος Ηνωμένων Εθνών, Δουβλίνο, Ιρλανδία
 51. Παναγιώτης Φαραντάτος, αντιστράτηγος ε.α.
 52. Δημήτριος Χατζηνικολάου, Ἀναπληρωτής Καθηγητής, Πανεπιστήμιον Ἰωαννίνων, Τμῆμα Οἰκονομικῶν Ἐπιστημῶν, Ἰωάννινα
 53. Κώστας Χατζηστεφανίδης, πρώην Ύπατος Πρόεδρος της Παμμακεδονικής ΗΠΑ
 54. Ιωάννης Ν. Χατζόπουλος, MSCE, PhD, Ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου, τ. καθηγητής Πανεπιστημίου CSUF, USA
 55. Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος, Πρέσβης ε.τ.

Πρώην πρέσβεις της Ελλάδος: ΟΧΙ στη xρήση του όρου «Μακεδονία» από τα Σκόπια

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΩΗΝ ΠΡΕΣΒΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣΣτράβων
5/2/18

Κοινή δήλωση για το «σκοπιανό» υπέγραψαν πρώην πρέσβεις της Ελλάδας ζητώντας να μην συναινέσει η ελληνική κυβέρνηση σε όνομα με τη λέξη «Μακεδονία»:

Ολες οι ενδείξεις ενισχύουν την πεποίθηση μας πως τα Σκόπια, ό,τι και αν δεχθούν να πουν η να κάνουν για να μπουν στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, δεν θα εγκαταλείψουν το επεκτατικό τους ιδεολόγημα. Θα συνεχίσουν, κατά συνέπεια , να το προβάλλουν χρησιμοποιώντας το όνομα «Μακεδονία», έστω και αν σε αυτό προστεθεί γεωγραφικός, εθνικός η χρονικός προσδιορισμός. Διότι ένα γεωγραφικό προσδιορισμό οι Σκοπιανοί θα τον μεταχειρίζονται για να προωθούν την προπαγάνδα τους περί διηρημένης Μακεδονίας που θα πρέπει να επανενωθεί με διεύρυνση του κράτους των Σκοπίων.

Ενας τέτοιος προσδιορισμός (Ανω Μακεδονία, Βόρεια Μακεδονία) θα επιτρέπει στους Σκοπιανούς να επιμένουν πως είναι οι μόνοι πραγματικοί Μακεδόνες, με δικό τους ελεύθερο μακεδονικό κράτος, ενώ «τα αλλα τμήματα της Μακεδονίας», το «ελληνικό» και το «βουλγαρικό», έχουν υποστεί κατάληψη η/και εθνοκάθαρση.

Περισσότερα...

Οι παρασκηνιακές πιέσεις των ΗΠΑ στην ελληνική κυβέρνηση το 2008, έτσι ώστε να αποδεχθεί την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, όπως αποκαλύπτονται από τα wikileaks

Τα wikileaks αποκάλυψαν Στράβωντηλεγράφημα του τότε Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρτ προς τις ΗΠΑ, στο οποίο περιγράφονται οι πιέσεις των ΗΠΑ στην ελληνική κυβέρνηση το 2008, έτσι ώστε να αποδεχθεί την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Το τηλεγράφημα συντάχθηκε λίγο πριν την σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008, όπου θα έμπαινε και το θέμα της ένταξης της ΠΓΔΜ στην συμμαχία. Η Ελλάδα είχε προειδοποιήσει ότι θα έθετε βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με το όνομα «Μακεδονία».

Η δυσαρέσκεια των ΗΠΑ είναι έκδηλη, και οι πιέσεις που δέχτηκε η ελληνική κυβέρνηση είναι προφανείς, ακόμα και στη διπλωματική γλώσσα με την οποία είναι γραμμένο το τηλεγράφημα, από εκφράσεις όπως «Δεν βλέπουμε ενδείξεις ότι η Ελλάδα έχει κάνει ανάλυση του κόστους και των ωφελειών αν εκπληρώσει την απειλή βέτο» και «παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μας να τους κάνουμε να αναλογιστούν μαζί μας πώς θα είναι η 'μέρα μετά το βέτο'».

Υπενθυμίζεται ότι την αντίθεσή τους στη στάση της Ελλάδας έδειξαν οι ΗΠΑ, η Τουρκία, η Σλοβενία, η Τσεχία, η Εσθονία και η Λιθουανία, ενώ την Ελλάδα υποστήριξαν η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γερμανία και η Γαλλία, με τις υπόλοιπες χώρες να τηρούν σχετικά ουδέτερη στάση.

Το πλήρες τηλεγράφημα βρίσκεται στο 

https://wikileaks.org/plusd/cables/08ATHENS205_a.html

 

«Oι πολίτες πρέπει να μάχονται υπέρ του νόμου, όπως ακριβώς όταν υπερασπίζονται τα τείχη» -- Ηράκλειτος

Στις μέρες μας ζήσαμε ένα μοναδικό φαινόμενο:δικαιοσύνη

 • 32χρονος Αλβανός καταδικάζεται σε 25 χρόνια κάθειρξη για ληστείες και δύο βιασμούς.
 • Αφού έχει εκτίσει το ένα τρίτο της ποινής του, αποφυλακίζεται με το νόμο Παρασκευόπουλου.
 • Συλλαμβάνεται και πάλι για 12 κλοπές, και ενώ εκτίει την ποινή του στις φυλακές Κασσάνδρας, παίρνει ολιγοήμερη άδεια και δεν επιστρέφει.
 • Στις 12 Οκτωβρίου 2017 (μαζί με ένα ακόμη άτομο που καταζητείται) δολοφονεί εν ψυχρώ τον δικηγόρο Μιχάλη Ζαφειρόπουλο.

albanosΤι είναι η φυλακή για να βγαίνει κάποιος με άδεια; Στρατιωτική θητεία; Η φυλακή εξυπηρετεί πολλούς σκοπούς:

 1. Τιμωρία για όσους παραβαίνουν το νόμο, και προειδοποίηση για όσους σκέφτονται να τον παραβούν
 2. Προστασία των νομοταγών πολιτών από τους εγκληματίες
 3. Εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της κοινωνίας
 4. Σωφρονισμό των κρατουμένων (αν βέβαια γίνει σωστά), έτσι ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν στην κοινωνία

Οι φυλακές δεν είναι ξενοδοχείο όπου διαμένουν προσωρινά οι κακοποιοί για να συνεχίσουν τη δράση τους όταν βγαίνουν. Με αφορμή πολλά περιστατικά κρατουμένων, συχνά βαρυποινιτών, που καταδικάστηκαν σε πολυετή έως και ισόβια κάθειρξη για ειδεχθή εγκλήματα, και οι οποίοι βγήκαν με άδεια και δεν επέστρεψαν, ή ακόμα χειρότερα βγήκαν οριστικά με τον επαίσχυντο Νόμο Παρασκευόπουλου, όπως π.χ. ο αλβανός μαφιόζος που βασάνισε με ηλεκτρικό σίδερο 85χρονη για 50 Ευρώ ή ο επίσης αλβανός κακοποιός, δράστης της εν ψυχρώ δολοφονίας του δικηγόρου Ζαφειρόπουλου, προτείνουμε τα εξής:

 1. Διαχωρισμό των περιστασιακών εγκληματιών που καταδικάζονται σε μικρές ποινές από τους βαρυποινίτες, έτσι ώστε να μειωθεί η αρνητική επίδραση των δεύτερων στους πρώτους.
 2. Κατάργηση των αδειών στις φυλακές για όσους έχουν καταδικαστεί για φόνους, βιασμούς, ληστείες ή και για ποινικούς που υποτροπιάζουν.
 3. Οι φυλακές δεν είναι ξενοδοχείο. Οι συνθήκες διαβίωσης πρέπει να είναι σύμφωνες με διεθνείς συνθήκες, αλλά οι κρατούμενοι πρέπει να εξασφαλίζουν τη διατροφή τους με κάποιας μορφής εργασία. Όποιος αρνείται να εργαστεί, απλά δεν εξασφαλίζει τη διατροφή του, όπως συμβαίνει και με τους νομοταγείς πολίτες. Η εργασία μέσα στις φυλακές βοηθάει και στην επανένταξη των κρατουμένων όταν αποφυλακιστούν.
 4. Οι κρατούμενοι απαγορεύεται να έχουν κινητά τηλέφωνα και πρόσβαση στο διαδίκτυο, διότι με αυτό τον τρόπο διευκολύνεται η μεταξύ τους συνεννόηση και κατάστρωση εγκληματικών σχεδίων, όπως περίτρανα έχει αποδειχθεί από πληθώρα περιπτώσεων, πέραν των παραπάνω αναφερομένων. Οι κανόνες εφαρμόζονται άμεσα για να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των φυλακών.
 5. Οι ποινές πρέπει να εκτίονται ολόκληρες και χωρίς εκπτώσεις! Είναι αδιανόητο να καταδικάζεται κάποιος σε ισόβια και να βγαίνει έξω σε 12-13 χρόνια. Ή σε 10 χρόνια, και να είναι έξω σε 1-2! Αυτή η απαράδεκτη επιεικής μεταχείριση αδιακρίτως δεν είναι ανθρωπισμός, αλλά μωρία της πολιτείας που, αντί να προστατεύσει το κοινωνικό σύνολο κτίζοντας όσες φυλακές χρειάζονται, το παραδίδει από ανικανότητα στο έλεος εγκληματιών, ακόμη και των πιο επικίνδυνων (φονιάδων, βιαστών και άλλων), βγάζοντας τους από τη φυλακή μια ώρα αρχύτερα. Είναι επιτακτική η τροποποίηση του ποινικού κώδικα έτσι ώστε επαγγελματίες σκληροί εγκληματίες, να αφαιρούνται για πάντα από την κοινωνία. Αλλά και αποφυλακιζόμενοι κλέφτες, ληστές, και άλλοι εγκληματίες, αν ξανασυλληφθούν για το ίδιο ή χειρότερο αδίκημα να εκτίουν το ΣΥΝΟΛΟ της νέας ποινής τους χωρίς το ευεργετικό μέτρο της μειωμένης έκτισης!! Το λέει και ο λαός άλλωστε: «μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, …»

Είναι τραγικό στο όνομα μιας δήθεν προοδευτικής αντιμετώπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κακοποιών, κυρίως από την παρούσα αλλά και από προηγούμενες κυβερνήσεις, να παραβιάζονται βάναυσα και κατάφωρα τα πολύ σημαντικότερα δικαιώματα της συντριπτικής πλειονότητας των νομοταγών πολιτών. ΩΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΗ ΠΑΡΕΚΕΙ. Επείγει η άμεση κατάργηση του Νόμου Παρασκευόπουλου, η τροποποίηση του Νόμου περί αδειών κρατουμένων επί το αυστηρότερο και γενικότερα η επανεξέταση των ποινών αλλά και του χρόνου έκτισης τους από υπερκομματική επιτροπή ειδικών επιστημόνων, ποινικολόγων αλλά και εκπροσώπων των πολιτών. Η επιτροπή αυτή σε σαφώς καθορισμένο και σύντομο χρόνο και λαμβάνοντας υπ’ όψιν την τρέχουσα δραματική ελληνική πραγματικότητα και διεθνείς καλές πρακτικές, να προτείνει μια καλά επεξεργασμένη και βιώσιμη λύση, προς όφελος της κοινωνίας.

Γεώργιος Σουρής

 Σουρής
26 Αυγούστου 1919, φεύγει από τη ζωή ο σατιρικός ποιητής, δημοσιογράφος και εκδότης (1853-1919). Ο Γιώργος Σουρής σατιρίζει με καυστικό τρόπο την Ελλάδα της εποχής του στο διαχρονικό ποίημα «Δυστυχία σου Ελλάς».
 
Ποιος είδε κράτος λιγοστό
σ' όλη τη γη μοναδικό,
εκατό να εξοδεύει
και πενήντα να μαζεύει;
Να τρέφει όλους τους αργούς,
νά 'χει επτά Πρωθυπουργούς,
ταμείο δίχως χρήματα
και δόξης τόσα μνήματα;
Νά 'χει κλητήρες για φρουρά
και να σε κλέβουν φανερά,
κι ενώ αυτοί σε κλέβουνε
τον κλέφτη να γυρεύουνε;
Όλα σ' αυτή τη γη μασκαρευτήκαν
ονείρατα, ελπίδες και σκοποί,
οι μούρες μας μουτσούνες εγινήκαν
δεν ξέρομε τί λέγεται ντροπή.
Σπαθί αντίληψη, μυαλό ξεφτέρι,
κάτι μισόμαθε κι όλα τα ξέρει.
Κι από προσπάππου κι από παππού
συγχρόνως μπούφος και αλεπού.
Θέλει ακόμα -κι αυτό είναι ωραίο-
να παριστάνει τον ευρωπαίο.
Στα δυό φορώντας τα πόδια που 'χει
στο 'να λουστρίνι, στ' άλλο τσαρούχι.
Σουλούπι, μπόϊ, μικρομεσαίο,
ύφος του γόη, ψευτομοιραίο.
Λίγο κατσούφης, λίγο γκρινιάρης,
λίγο μαγκούφης, λίγο μουρντάρης.
Και ψωμοτύρι και για καφέ
το «δε βαρυέσαι» κι «ωχ αδερφέ».
Ωσάν πολίτης, σκυφτός ραγιάς
σαν πιάσει πόστο: δερβέναγάς.
Δυστυχία σου, Ελλάς,
με τα τέκνα που γεννάς!
Ώ Ελλάς, ηρώων χώρα,
τί γαϊδάρους βγάζεις τώρα;

Η Τουρκία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία του ΙΣΙΣ

«Η Τουρκία παρέχει στο ΙΣΙΣ στρατιωτικό εξοπλισμό, μεταφορικά μέσα, εκπαίδευση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, το υποστηρίζει με αγορές πετρελαίου, το βοηθάει με τη στρατολόγηση, και Τουρκικές δυνάμεις πολεμάνε στο πλευρό του.» Ινστιτούτο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Πανεπιστήμιο Κολούμπια, 9-11-2014.

Ολόκληρο το άρθρο.

 

Η ελληνική ελίτ λεηλατούσε την Ελλάδα για χρόνια

Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ηγέτης του κεντροαριστερού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD) που συγκυβερνά με τους πλειοψηφούντες κεντροδεξιούς Χριστιανοδημοκράτες - Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) της Άγκελα Μέρκελ: Η ελληνική ελίτ λεηλατούσε την Ελλάδα για χρόνια κι εμείς απλώς κοιτούσαμε (7/7/2015).

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

REUTERS