Για την Ελλάδα!

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ, Αλέξανδρος Σαρρής, Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών

Διαπρεπείς έλληνες οικονομολόγοι με αναγνωρισμένο επιστημονικό έργο, αλλά και μεγάλη εμπειρία από τη θητεία τους σε νευραλγικές θέσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, απαντούν σε καίρια ερωτήματα για την οικονομική κρίση. Παλαιότερη συνέντευξη στο “University Press” του Αλέξανδρου Σαρρή.

- Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1982.

– Καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπερκλεύ Καλιφόρνιας 1976-1982

– Διευθυντής της Διεύθυνσης Εμπορίου και Αγορών του Παγκοσμίου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ την περίοδο 2003 – 2010.

– Πρόεδρος του Κέντρου Ανάπτυξης Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περίοδο 1997 – 2000.

– Πρόεδρος του Κέντρου Προγραμματισμού & Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) την περίοδο 1983 – 1987.

– Μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας την περίοδο 1982 – 1984.

– Σύμβουλος σε θέματα ανάπτυξης πολλών διεθνών οργανισμών όπως της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Παγκοσμίου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, του ΟΟΣΑ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. ά.

1. Ποιοι είναι οι κυριότεροι λόγοι που οδήγησαν την Ελλάδα στα πρόθυρα της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας;

Κρίνω οτι είναι πέντε οι κύριοι λόγοι που μας οδήγησαν στα πρόθυρα της χρεωκοπίας.

1. Αδυναμία των διαφόρων κυβερνήσεων τα ταλευταία 30 χρόνια να προγραμματίσουν ή να περιορίσουν δημόσιες δαπάνες στα πλαίσια των εσόδων ή των προύπολογισμών που συνέταξαν οι ίδιες, με συνέπεια αυξανόμενα ελλείματα.

2. Σταδιακή ανελαστικοποίηση των δημοσίων δαπανων, με την ραγδαία αύξηση των προσλήψεων και μονιμοποιήσεων στον Δημόσιο Τομέα. Ετσι η αύξηση των εξόδων σε περίοδο αυξημένης οικονομικής δραστηριότητας και δημοσίων εσόδων, δεν μπορεί να αντιστραφεί όταν το ΑΕΠ φθίνει ή όταν τα έσοδα μειώνονται

3. Η αυξανόμενη χρήση εσωτερικού και εξωτερικού δανεισμού, αντί γιά φορολογικά μέτρα, γιά κάλυψη αυξανόμενων καταναλωτικών κυρίως ελλειμμάτων

4. Παραμέληση των μηχανισμών καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, και παράλληλη άρνηση του πολιτικού συστήματος να επιβάλλει σχετικές κυρώσεις.

5. Σταδιακή καθιέρωση ενός συστήματος ατιμωρισίας γιά όσους παραβαίνουν τους νόμους ή όσους έχουν κάποια πρόσβαση στην εξουσία. Αυτό έχει οδηγήσει σε μία αποδιάρθρωση της κοινωνικής συνοχής και του αισθήματος δικαίου.

Λόγω όλων των ανωτέρω, επήλθε η σταδιακή υποχώρηση της εμπιστοσύνης της διεθνούς δανειστικής κοινότητας στο ότι η Ελληνικές κυβερνήσεις μπορούν να εξισοροπήσουν την μακροοικονομική και εξωτερική ανισορροπία που προέκυψε.

2.    Με διαφορετικούς χειρισμούς και καλύτερη επικοινωνιακή πολιτική, θα μπορούσαμε να αποτρέψουμε την εκτίναξη των spread (σ.σ.: διαφορά επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας από τα αντίστοιχα της Γερμανίας) τον Απρίλιο του 2010, που ουσιαστικά μας απέκλεισε από τις αγορές;

Η εκτίναξη των spread δεν οφείλεται σε επικοινωνιακούς λόγους αλλά στην αντικειμενική εκτίμηση των αγορών οτι τα αυξανόμενα ελλείμματα δεν θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν. Βασική εκτίμηση των αγορών ήταν οτι δεν είχαν την αναγκαία εμπιστοσύνη στην Ελλ. Κυβερνηση οτι θα μπορούσε να ελέγξει τα ελλείμματα. Το μέγεθος και το κόστος δανεισμού εξαρτώνται πάρα πολύ από την εμπιστοσύνη που έχει ο δανειστής οτι θα μπορέσει να πάρει τα χρήματά του. Η εμπιστοσύνη δεν είναι θέμα επικοινωνιακής πολιτικής αλλά πραγματικών ενεργειών που καθιστούν σαφές στους δανειστές και τις αγορές οτι αυτό που λέει και υπόσχεται μία κυβέρνηση το κάνει.

3.    Ορισμένες πολιτικές δυνάμεις του Τόπου, αλλά και μία μειονότητα των αναλυτών, υποστήριξαν ότι θα ήταν πιο συμφέρουσα για την Ελλάδα μια εθελούσια αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους από την προσφυγή της στο μηχανισμό στήριξης το Μάιο του 2010. Με άλλα λόγια, θα ήταν προτιμότερο ΤΟΤΕ να δηλώναμε ευθαρσώς ότι αδυνατούμε να ικανοποιήσουμε το σύνολο των υποχρεώσεών μας στους πιστωτές μας καλώντας τους σε διαπραγματεύσεις για το ακριβές ποσοστό αποπληρωμής. Συμμερίζεστε την άποψη αυτή;

 Ναι και Οχι. Θα ήταν σωστό να είχαμε παραδεχτεί νωρίτερα οτι αδυνατούμε να ικανοποιήσουμε στο 100% τις δανειακές υποχρεώσεις μας βραχυπρόθεσμα, και να ρίχναμε ένα μέρος της ευθύνης στην διεθνή κρίση, αλλά θα έπρεπε να λέγαμε οτι θα μπορούσαμε να τις ικανοποιήσουμε μεσοπρόθεσμα. Θα ήταν πολύ πιό αποτελεσματικό αν η κυβερνηση προσπαθούσε να αποκαταστήσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης που θα καθυσήχαζε τις αγορές και θα τις βεβαίωνε οτι η Ελλάδα έχει πρόθεση να πληρώσει τα χρέη της. Το κλίμα αυτό εμπιστοσύνης θα μπορούσε να είχε αποκατασταθεί αν η κυβέρνηση, η οποία γνώριζε πολύ καλά τα πραγματικά οικονομικά της χώρας, αφενός ενημέρωνε με ειλικρίνεια τους πολίτες γιά την πραγματική κατάσταση της χώρας, και αφετέρου παρουσίαζε ένα πρόγραμμα μακροοικονομικών και διαρθρωτικών αλλαγών που να ήταν αξιόπιστο και αποτελεσματικό, δηλαδή να άρχιζε να εφαρμοζόταν σταδιακά.  

4.   Το ότι τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας δεν αποκλιμακώθηκαν όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο, αλλά κινούνται ακόμα σε δυσθεώρητα ύψη, δε συνιστά μια μεγάλη αποτυχία του Μνημονίου;

      Υπό ποιες προϋποθέσεις και σε ποιο χρονικό ορίζοντα εκτιμάτε ότι μπορούν να μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού της χώρας μας ώστε το Ελληνικό Δημόσιο να ξαναβγεί για δανεισμό στις αγορές;

Το οτι τα επιτόκια δεν αποκλιμακώθηκαν δεν οφείλεται στην αποτυχία του Μνημονίου (αν και αυτό δεν ήταν η καλύτερη δυνατή συνταγή, και πιό πολλά για αυτο παρακάτω) αλλά στο ότι οι αγορές δεν έχουν πειστεί οτι η Ελληνικές κυβερνήσεις μπορούν να εφαρμόσουν οποιαδήποτε σκληρά διαρθρωτικά μέτρα χρειάζονται γιά να υπάρξει ανάκαμψη.

Γιά να μπορέσει η Ελλάδα να ξαναβγεί στις αγορές πρέπει οι αγορές να πειστούν οτι η οποιαδήποτε κυβέρνηση είναι αξιόπιστη και οτι κάνει αυτά που λέει. Αυτό δεν έχει ακόμα γίνει, και κατά συνέπεια οι αγορές δεν πείθονται, και δεν επιθυμούν να δανείσουν την Ελλάδα. Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους οτι το θέμα του δανεισμού είναι πάνω από όλα θέμα εμπιστοσύνης σε κάποια κυβέρνηση οτι μπορεί να εφαρμόσει κάποιο αξιόπιστο πρόγραμμα, οποιοδήποτε και αν είναι αυτό. Οταν αυτό γίνει, τα επιτόκια θα αποκλιμακωθούν γρήγορα και οι αγορές θα αρχίσουν και πάλι να ξαναδανείζουν την Ελλάδα. Προς το παρόν όμως αυτό δεν διαφαίνεται στον εγγύς ορίζοντα.

Το μνημόνιο ήταν μία απόπειρα των εξωτερικών δανειστών μας (που κατά κάποιο τρόπο εκπροσωπηθηκαν από το ΔΝΤ) να επιβάλουν αυτό που εκείνοι ενόμιζαν, με βάση προηγούμενες εμπειρίες από άλλες χώρες, οτι θα ήταν αναγκαίο γιά την εξυπηρέτηση του χρέους και την ανάκαμψη. Χωρίς μελετημένη αντιπρόταση από την Ελληνική πλευρά, που γνωρίζοντας προφανώς καλύτερα την χώρα από τους δανειστές μας θα μπορούσε να είχε παρουσιάσει ένα «Ελληνικό Μνημόνιο», το «ξενόφερτο μνημόνιο» δεν μπορούσε παρά να γίνει αποδεκτό. Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε οτι ποτέ δεν έχει χρησιμοποιηθεί συστηματικά το υπάρχον και πολύ έμπειρο και διεθνώς καταξιωμένο επιστημονικό δυναμικό της χώρας, στον χώρο των οικονομικών επιστημών, αλλά και σε άλλους επιστημονικούς εχνικούς χώρους, γιά την συστηματική μελέτη και εξήγηση των διαφόρων πτυχών της Ελληνικής οικονομίας. Κατά συνέπεια όταν υπάρχει ανάγκη γιά πληροφόρηση σε θέματα οικονομικής πολιτικής η Πολιτεία καταφεύγει σε ότι ατελή ελλιπή πληροφόρηση υπάρχει εκείνη την στιγμή.

5.   Η βασικότερη κριτική στα μέτρα του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος εντοπίζεται στην υπερφορολόγηση του ιδιωτικού τομέα και την έλλειψη αναπτυξιακής διάστασης των μέτρων. Με δεδομένους τους δημοσιονομικούς στόχους και τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί για την επίτευξή τους, είναι δυνατό να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές και αν ναι, τι αναπτυξιακά οφέλη μπορούμε να αναμένουμε από τη μείωσή τους; 

Οπως είπα και παραπάνω το μνημόνιο ήταν μία εξωτερική παρέμβαση των εξωτερικών δανειστών μας να επιβάλουν αυτό που εκείνοι ενόμιζαν, με βάση προηγούμενες εμπειρίες από άλλες χώρες, οτι θα ήταν αναγκαίο γιά την εξυπηρέτηση του χρέους και την ανάκαμψη. Αυτό το έκαναν κατ’ ανάγκην διότι η Ελληνική κυβέρνηση δεν είχε μπορέσει να παρουσιάσει ένα αντίστοιχο αξιόπιστο πρόγραμμα που να στόχευε στο ίδιο πράγμα. Το ότι το μνημόνιο προβλέπει μέτρα όπως η υπερφορολόγηση δεν είναι θέμα μόνο των δανειστών μας, αλλά πρώτιστα δηλώνει αδυναμία της Ελληνικής πλευράς να προτείνει κάποια άλλα μέτρα που να έχουν αντίστοιχο αποτέλεχμα. Γιά παράδειγμα αν υπήρχε ένα αξιόπιστο πρόγραμμα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής δεν θα υπήρχε ανάγκη γιά υπερφορολόγηση.

Οι φορολογικοί συντελεστές μπορούν να μειωθούν μόνο όταν υπάρξει εξισορρόπηση της φορολογίας στην Ελλαδα, και αυτό μπορεί να γίνει μόνο, και επαναλαμβάνω, μόνο, όταν καταπολεμηθεί επαρκώς η φοροδιαφυγή. Το να μειωθούν μονομερώς οι φορολογικοί συντελεστές χωρίς παράλληλα να μειωθεί η φοροδιαφυγή θα μεγαλώσει απλά το έλειμμα, και δεν είναι αναγκαίο οτι θα βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα.

Σε μία μελέτη του ΚΕΠΕ που είχα εκπονήσει με συνεργάτες μου το 2003 (δημοσιευμένη από το ΚΕΠΕ το 2004) είχαμε δείξει οτι η πιό δίκαιη φορολογική πολιτική είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η οποία είναι τεράστια και η οποία παρουσιάζεται σε όλους σχεδόν τους τομείς και εισοδηματικές τάξεις της Ελλάδας. Αν δεν είχαμε φοροδιαφυγή στην Ελλάδα πιθανόν δεν θα είχαμε τα ελλείμματα που έχουμε και θα μπορούσαμε να εχουμε πολύ χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές. Είχαμε επίσης επισημάνει τις αρνητικές αναδιανεμητικές επιδράσεις της αύξησης διαφόρων άλλων φορολογικών συντελεστών, όπως του ΦΠΑ, κλπ. Δεν γνωρίζω άν υπάρχει άλλη πιό πρόσφατη μελέτη γιά τα θέματα αυτά, που νομίζω είναι πολύ σχετικά με το τι αντιμετωπίζει η χώρα κατά την κρίση, αλλά σας πληροφορώ οτι κανείς από τους υπεύθυνους οικονομικής πολιτικής έχει ενδιαφερθεί τα τελευταία δύο χρόνια γιά το περιεχόμενο της μελέτης αυτής, παρά την δωρεάν διάθεση της σε διάφορους υπεύθυνους γιά την φορολογική πολιτική.

6.  Ποιες διαρθρωτικές αλλαγές πρέπει να γίνουν ώστε η Ελλάδα να επανέλθει σταδιακά σε θετικούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης;

      Σε ποιους τομείς η Ελλάδα μπορεί να επιδείξει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των υπόλοιπων οικονομιών ώστε η ανάπτυξη να μη βασιστεί πάλι σε εσωτερική κατανάλωση τροφοδοτούμενη από δανεισμό, αλλά σε εξαγωγές ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών;

      Με δεδομένη την παρούσα έλλειψη ρευστότητας λόγω του αποκλεισμού της Ελλάδας από τις αγορές, τι μπορεί να γίνει σε αυτήν τη φάση ώστε να αμβλυνθεί η ύφεση που έχει ενσκήψει στην ελληνική οικονομία (σ.σ.: σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, θα κλείσει το 2011 στο 6% του Α.Ε.Π.);

Η μεγαλύτερη διαρθρωτική αλλαγή πιστεύω οτι είναι η καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και η σταδιακή (δηλαδή μόνο σε συνάρτηση της μείωσης της φοροδιαφυγής) μείωση των φορολογικών συντελεστών. Η επόμενη μεγαλυτερη διαρθρωτική αλλαγή θα ήταν η επανεξέταση των διοικητικών λειτουργιών και εγκρίσεων του δημοσίου που απαιτούνται γιά της εκπλήρωση διαφόρων πράξεων οικονομικού χαρακτήρα (πχ εγκρίσεων λειτουργιών γιά επιχειρήσεις). Με βάση αυτό το δεύτερο θα πρέπει να γίνει και ένας ορθολογισμός του ανθρώπινου δυναμικού που χρειάζεται γιά να εξυπηρετήσει τις αναγκαίες λειτουργίες. Η συνέπεια θα ήταν μία εκτίμηση του τι ανθρώπινο δυναμικό χρειάζεται το δημόσιο και απο αυτό θα μπορούσε να εκτιμηθεί το πόσοι άνθρωποι και με τι ειδικότητες θα έπρεπε να έχει το δημόσιο.

Υπάρχουν πολλοί τομείς της Ελληνικής οικονομίας στους οποίους μποορούμε να πούμε οτι έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα. Εκτός από τους παραδοσιακούς τομείς της ναυτιλίας και του τουρισμού, αναφέρω την υψηλών προδιαγραφών και ποιότητας γεωργία και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων, την εξειδικευμένη πληροφορική, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις ιατρικές υπηρεσίες, τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες, και αρκετές άλλες. Το θέμα δεν είναι να σχεδιάσουμε πολιτικές γιά κάποιους τομείς μόνο, αλλά να δημιουργήσουμε πλαίσιο και να αφήσουμε ελεύθερους όλους αυτούς που έχουν γνώση και όρεξη να δημιουργήσουν επιχειρήσεις σε όποιο τομέα γνωρίζουν και μπορούν. Η Ελλάδα πρέπει να βασίσει την περαιτέρω ανάπτυξη της σε τομείς εντατικούς την χρήση γνώσης και όχι σε τομείς έντατικούς στην χρήση ανειδίκευτης εργασίας. Επι πλέον πρέπει να γίνει σαφές οτι ο ρόλος του δημοσίου τομέα πρέπει να είναι υποστηρικτικός των ιδιωτικών δραστηριοτήτων και επιχειρήσεων και όχι ελεγκτικός. Οπως έχουν τα πράγματα ο ιδιωτικός τομέας είναι δεμένος και περιορισμένος από τις αγκυλώσεις του δημοσίου τομέα, και έτσι δεν μπορεί να αναπτύξει το πολύ μεγάλο δυναμικό του και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.  

Οσον αφορά το τι μπορεί να γίνει σε αυτή την φάση πιστεύω οτι πρώτον και κυριότερον είναι η αποκατάσταση της μακροοικονομικής βεβαιότητας οτι η χώρα είναι και θα παραμείνει στην ζώνη του Ευρώ. Η αποκατάσταση αυτής της βεβαιότητας, και η παύση συζητήσεων από υπεύθυνα χείλη γιά οτιδήποτε έχει να κάνει με αποχώρηση από την ζώνη του Ευρώ θα επιτρέψει σε ένα μεγάλο μέρος των καταθέσεων που έχουν φύγει από Ελληνικές Τράπεζες, να επιστρέψουν και να ξαναδώσουν ρευστότητα στην οικονομία. Από τα περίπου 70 δισεκατομμύρια Ευρώ κατά τα οποία έχουν μειωθεί οι Τραπεζικές καταθέσεις τα τελευταία δύο χρόνια, ένα μεγάλο ποσοστό βρίσκεται σε «ασφαλείς ιδιωτικούς χώρους», όπως θυρίδες χρηματοκιβώτια, κλπ., και περιμένει το κατάλληλο κλίμα γιά να επιστρέψει στις Τράπεζες. Μόνο η βεβαιότητα οτι δεν θα φύγει η χώρα από το Ευρώ θα αντιστρέψει αυτή την δικαιολογημένη επιφύλαξη των καταθετών.

Δεύτερον επείγει η απελευθέρωση των δημοσίων επενδύσεων ώστε να αρχίσει να κινείται η αγορά. Στον χώρο αυτό η Ευρωπαίκή Ενωση πλέον δέχεται να είναι η συνεισφορά του Ελληνικού κράτους πολύ μικρότερη από οτι είναι συνηθισμένο, και άρα οι Ελληνικές ταμειακές υποχρεώσεις είναι πολύ μικρές.

Τρίτον επείγει η αρχή της εκμετάλλευσης της περιουσίας του δημοσίου ώστε να αρχίσουν να εισρέουν νέα χρήματα στην οικονομία.

Τέταρτον είναι η μείωση της αβεβαιότητας στον ιδιωτικό τομέα με την καθιέρωση κάποιων σταθερών μέτρων φορολογίας. Ολα αυτά θα μπορούσαν να αποκαταστήσουν την παροχή ρευστότητας στην οικονομία από το Τραπεζικό σύστημα που έχει στραγγαλίσει τον ιδιωτικόι τομέα της οικονομίας.

7.    Εκτιμάτε ότι η επιτυχής εφαρμογή των αποφάσεων της 27ης Οκτωβρίου αρκεί για να καταστήσει το δημόσιο χρέος της Ελλάδας βιώσιμο;

      Πώς μπορούν αυτές να εφαρμοστούν χωρίς να προκληθεί ανήκεστος βλάβη στις ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά μας ταμεία που έχουν στο χαρτοφυλάκιο τους ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου;

Δεν αρκεί η εφαρμογή αυτών των αποφάσεων. Οπως ανέφερα παραπάνω το ζητούμενο είναι η αποκατάσταση κλίματος εμπιστοσύνης για την Ελλάδα.

8.   Έχουμε δεσμευτεί στην υλοποίηση ενός προγράμματος αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2015, με στόχο τη ριζική μείωση του χρέους μας. Η καταβαράθρωση των χρηματιστηριακών τιμών των εισηγμένων δημοσίων επιχειρήσεων δε ναρκοθετεί το πρόγραμμα αυτό;

      Λαμβάνοντας υπόψη τα γνωστά προβλήματα της ελληνικής γραφειοκρατίας και τα νομικά εμπόδια που θα εγερθούν, σε ποιο βαθμό είναι δυνατό να λάβει χώρα η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου;

     Ποια περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου κρίνετε ότι πρέπει να τεθούν σε προτεραιότητα για πώληση ή εκχώρηση των δικαιωμάτων χρήσης τους σε ιδιώτες;

Ειναι απαραίτητο να γίνουν αποκρατικοποιήσεις και να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία. Δεν είναι απαραίτητο να ξεπουληθουν οι εταιρείες και τα ακίνητα του δημοσίου σε εξευτελιστικές τιμές. Η αξιοποίηση χρειάζεται επαγελματική αντιμετώπιση και οργάνωση. Ορθή εκτίμηση των πραγματικών αξιών των περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου μπορεί να γίνει από φερέγγυους διεθνείς εκτιμητές.

Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας δεν μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τους υπάρχοντες διοικητικούς μηχανισμούς του δημοσίου, άλλα πρέπει να συμμετέχουν ή να χρησιμοποιηθούν και υπάρχουσες εταρείες εκτιμητών.

Τα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου που θα πρέπει να αξιοποιηθούν πρέπει να

ιεραρχηθούν με κριτήρια το αν είναι ή όχι αναγκαία γιά την λειτουργία του δημοσίου, το αν δημιουργούν ή όχι τρέχοντα ελλείμματα, το τι ζήτηση γιά αυτα μπορεί να υπάρχει, κλπ.

9.      Οι διαμορφωθείς πόροι του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ που αποφασίστηκε να κατευθυνθούν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμάτε ότι αρκούν για να αναχαιτιστεί η κρίση χρέους στους κόλπους της Ευρωζώνης;

         Πόσο πιθανή κρίνετε την υιοθέτηση της λύσης του ευρωομολόγου ώστε να υπάρξουν κοινά επιτόκια δανεισμού για όλα τα μέλη;

Δεν είμαι σιγουρος οτι είναι αρκετά. Θα εξαρτηθεί από το τι ανάγκες θα προκύψουν από άλλες χώρες της Ευρωζώνης, αλλά αυτό είναι δύσκολο να εκτιμηθεί .

Το ευρωομόλογο είναι απαραίτητο αν θέλουμε να ενδυναμώσουμε την Ευρωζώνη. Πιστεύω οτι σταδιακά αυτό θα γίνει προφανές και σε όλους τους εταίρους. Δεν είναι όμως μόνο το ευρωομόλογο που είναι αναγκαίο γιά την στήριξη της Ευρωζώνης. Χρειάζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ματατραπεί σε Τράπεζα Υστατου Δανεισμού σε χώρες μέλη που το έχουν ανάγκη, και επίσης χρειάζεται ένας Ευρωπαϊκός μηχανισμός ανακύκλωσης των περιστασιακών ή προσωρινών δημοσιονομικών πλεονασμάτων σε χώρες που έχουν προσωρινά αλλά όχι διαρθρωτικά ελλείμματα.

10.    Το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο που αποφασίστηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής και περιλαμβάνει την αυτόματη επιβολή οικονομικών κυρώσεων και διορθωτικών μέτρων, πιστεύετε ότι θα ενισχύσει επαρκώς την οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης;

         Πολλοί φοβούνται ότι το θεμελιώδες πρόβλημα λειτουργίας της που απορρέει από τη διαφορά ανταγωνιστικότητας μεταξύ των χωρών του Βορρά και των χωρών του Νότου, δε θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Είναι ποτέ δυνατόν, στο μέλλον, να τεθούν όρια, εκτός από το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών των νότιων χωρών, στο πλεόνασμα του αντίστοιχου ισοζυγίου των βόρειων χωρών της Ευρωζώνης (όπως είχε προτείνει κάποτε ο John Maynard Keynes);

Μέτρα που να επιβάλλουν αυτόματες προσαρμογές είναι αποτελεσματικά όταν είναι γνωστά τα αίτια που δημιουργούν τις ανισορροπίες, και μπορούν να σχεδιαστούν ανάλογα. Τα αίτια όμως των ανισορροπιών διαφέρουν κατά περίπτωση και άρα υπάρχει ανάγκη γιά διακριτικές πολιτικές στοχευμένες σε συγκεκριμμένους τομείς γιά αποκατάσταση οικονομικών ισορροπιών. Το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας μεταξύ χωρών βορρά και νότου της Ευρώπης δεν λύνεται με μακροοικονομικά μέτρα αλλά μόνο με διαρθρωτικά μέτρα μεσομακροχρόνιου χαρακτήρα, και απαιτούν αποτελεσματικές κυβερνήσεις.

Το να τεθούν όρια είτε στα ελλέιμματα ή στα πλεονάσματα δείχνει μία ανικανότητα των Ευρωπαίων πολιτικών να αντιμετωπίσουν τα Ευρωπαϊκά προβλήματα σαν κοινά προβλήματα και να τα λύσουν από κοινού. Η παρούσα κρίση έχει ενδεχομένως φανερώσει οτι τα προβλήματα των Ευρωπαϊκών χωρών διαχέονται μέσω της κοινής αγοράς και της Ευρωζώνης σε όλες τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, και άρα χρειάζονται Ευρωπαϊκές και διακριτικές, και όχι μόνο αυτόματες, λύσεις. Αυτό πιστεύω οτι θα ενδυναμώσει την Ευρωπαϊκή συνεργασία και διακυβέρνηση.  

11.    Ποιες δομικές αλλαγές πρέπει να γίνουν στη λειτουργία του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος ώστε να τεθεί υπό έλεγχο η ανεξέλεγκτη και στρεβλή ανάπτυξη του χρηματοπιστωτικού τομέα και να περιοριστεί η επίδραση των αγορών στην καθημερινή μας ζωή;

Πρώτον, να γίνει διαχωρισμός των λειτουργιών των τραπεζών, σε λιανικές και επενδυτικές. Ο πρόεδρος Κλίντον κατήργησε το σχετικό νόμο μετά από μεγάλη πίεση των τραπεζών και έτσι οδηγήθηκε η παγκόσμια οικονομία στην κρίση. Αυτό, πλέον, είναι γνωστό σε όλους!

Δεύτερον, θα πρέπει να υπάρχει φορολόγηση ή όρια στις χρηματοοικονομικές ροές που κατευθύνονται σε βραχυπρόθεσμες επενδύσεις χαρτοφυλακίου.

Τρίτον, θα πρέπει να ενδυναμωθεί η παγκόσμια συνεργασία γιά την εύρεση αποτελεσματικών λύσεων σε παγκόσμια οικονομικά προβλήματα όπως οι αναξέλεγκτες ροές βραχυπρόθεσμων κεφαλαίων, που μπορούν να αποσταθεροποιήσουν ολόκληρες χώρες.