Για την Ελλάδα!

Ελληνική η καταγωγή των κατοίκων της Τουρκίας

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΟΥΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Της Άννας Λοΐζου

Στις 8 Φεβρουαρίου 2018 Ελληνική τουρκική σημαίαμια νέα διαδικτυακή υπηρεσία ανέβηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της Τουρκικής Κυβέρνησης, κάνοντας άνω κάτω την Τουρκική κοινωνία! Η υπηρεσία αυτή επιτρέπει στους χρήστες να αναζητήσουν το γενεαλογικό τους δέντρο, μέσα από ψηφιοποιημένα αρχεία που ξεκινούν από τις αρχές του 19ου αιώνα.

Η υπηρεσία εδώ:  ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ  ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Hurriyet  η επισκεψιμότητα ήταν τόσο μεγάλη που η ιστοσελίδα «κράσαρε» τις πρώτες μέρες και ξανανέβηκε στις 14 Φεβρουαρίου, ενώ εκατομμύρια Τούρκοι εξακολουθούν να την επισκέπτονται και να αναζητούν την καταγωγή τους.  

Η εθνική ταυτότητα και η γενεαλογία των κατοίκων της Τουρκίας ανέκαθεν αποτελούσε ευαίσθητο θέμα για τις Τουρκικές κυβερνήσεις, των τελευταίων τουλάχιστον 100 ετών.  Αποτέλεσαν όμως και θέμα έρευνας για σημαντικούς Τούρκους δημοσιογράφους, όπως ο Χραντ Ντινκ που δολοφονήθηκε ή ο Ahmet Altan, που στα δημοσιεύματά του καταρρίπτει τον μύθο της τουρκικής καταγωγής των σημερινών μουσουλμάνων κατοίκων της σύγχρονης Τουρκίας και άλλους.

Με βάση τα ιστορικά στοιχεία, η πλειοψηφία των σημερινών κατοίκων της Τουρκίας είναι εξισλαμισμένοι Έλληνες, Αρμένιοι, Κούρδοι, Εβραίοι και άλλοι. Στην Τουρκία όμως, η επίσημη πολιτική θέση των τελευταίων κυβερνήσεων, είναι ότι οι Τούρκοι έχουν μια συνεκτική εθνική ταυτότητα. Γι’ αυτό και το θέμα είναι πολιτικά ευαίσθητο και προστατεύεται ως ζήτημα εθνικής ασφάλειας. Στα σχολεία, τα παιδιά διδάσκονται ότι είναι απόγονοι των Ιώνων, που όμως δεν είναι Έλληνες, αλλά Αρχαίοι Τούρκοι! Η Ιστορία στη γειτονική χώρα έχει διαμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό από τον ίδιο τον Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος μετά την πλήρη επικράτησή του επιδόθηκε σε μία τεράστια προσπάθεια να προσδώσει ιστορική εντοπιότητα στο τουρκικό στοιχείο της Μικράς Ασίας. 

Πολύ αργότερα, μια έκθεση του 2012 στην εφημερίδα Annals of Human Genetics έδειχνε ότι η προέλευση των κατοίκων στην Τουρκία ήταν 38% ευρωπαϊκή, 35% από Μέση Ανατολή, 18% Νότια Ασία και μόνο 9% Κεντρική Ασία.

Σύμφωνα με τον γενετιστή Κωνσταντίνο Τριανταφυλλίδη και το βιβλίο του «Η γενετική καταγωγή των Ελλήνων» έκδοση του 2016, τα γενετικά αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι: α) Ο  πληθυσμός της Τουρκίας δημιουργήθηκε από την επιμειξία των απογόνων του  ντόπιου πληθυσμού, που ζούσε στην περιοχή από τους προϊστορικούς χρόνους,  με άνδρες και γυναίκες  καταγωγής από την Κεντρική Ασία που διείσδυσαν στην περιοχή κυρίως μετά τον 11ο αιώνα μ.Χ.  β) Τουλάχιστον 30%  της DNA σύστασης των σημερινών Τούρκων έχει προέλευση από πληθυσμούς της Κεντρικής Ασίας. γ) Οι Τούρκοι διαφέρουν στη γενετική τους σύσταση από τους Έλληνες, και δ) στη γενετική κληρονομιά των Ελλήνων διαπιστώθηκε  μικρό ποσοστό γενεαλογικών γραμμών που χαρακτηρίζουν Ασιατικούς πληθυσμούς, παρά την κυριαρχία των Τούρκων επί 400 χρόνια, ενώ ο σημερινός πληθυσμός της Τουρκίας είναι κοντά γενετικά με πληθυσμούς της ΝΑ Ευρώπης.

Για την ώρα, δεν έχει γίνει φανερός ο σκοπός της δημιουργίας της συγκεκριμένης κυβερνητικής βάσης δεδομένων, το σίγουρο όμως είναι οτι έχει ανοίξει την όρεξη πολλών Τούρκων να αποκτήσουν διπλή υπηκοότητα, τουλάχιστον όσων – μέσω αυτής - διαπίστωσαν ότι η καταγωγή τους έχει Ευρωπαϊκές ρίζες...  

-- Η Άννα Λοΐζου είναι Πρόεδρος Ομοσπονδίας Συλλόγων Γυναικών Κυκλάδων και στέλεχος της Δημοκρατικής Πολιτείας.