Για την Ελλάδα!

Αλέξανδρος Σαρρής, Oμότιμος καθηγητής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ο Α. Σαρρής είναι ομότιμος καθηγητής στοSarris, Δημοκρατική Πολιτεία Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου ήταν καθηγητής από το 1982 μέχρι το 2015. Από το 2003 έως τον Αύγουστο 2010 ήταν διευθυντής της Διεύθυνσης Εμπορίου και Αγορών του Παγκοσμίου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ. Εχει διδακτορικό στα οικονομικά από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασσαχουσέττης (ΜΙΤ) των ΗΠΑ, και ήταν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϋ ΗΠΑ από το 1976 μέχρι το 1982. Εχει γράψει πάνω από 15 βιβλία και μονογραφίες και πάνω από 70 επιστημονικά άρθρα σε διάφορα θέματα διεθνούς εμπορίου και ανάπτυξης.

Έχει πάρει το βραβείο καλύτερου επιστημονικού άρθρου από το American Agricultural Economics Association, το 1984, και το βραβείο καλύτερης διδακτορικής διατριβής από το American Agricultural Economics Association το 1978.

Έχει συνεργαστεί σε ερευνητικά και συμβουλευτικά προγράμματα με πολλά πανεπιστήμια, και πολλούς διεθνείς και άλλους αναπτυξιακούς και ερευνητικούς οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Παγκόσμια Τράπεζα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας, κ. ά. Εχει επαγγελματική εμπειρία σε πάνω από 20 αναπτυσσόμενες χώρες, και έχει συμμετάσχει σε συμβουλευτικά και διοικητικά όργανα σε διάφορους Ελληνικούς και διεθνείς οργανισμούς. Εχει διατελέσει πρόεδρος του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) και πρόεδρος του Κέντρου Ανάπτυξης Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (εδρεύει στις Βρυξέλλες). Τα επαγγελματικά και ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τα αντικείμενα: οικονομική της ανάπτυξης, ανάλυση αγορών και τιμών πρώτων υλών, αγροτική πολιτική και ανάπτυξη, εφαρμοσμένη διεθνής οικονομική, ανάλυση αγροτικού ρίσκου, μακροκλαδικά υποδείγματα, διανομή εισοδήματος και φτώχεια.