Για την Ελλάδα!

Τάσος Νικολαΐδης, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα Τάσος Νικολαΐδης πρόσωποαπό γονείς πρόσφυγες του 1922. Σπούδασε φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και, μετά τη στρατιωτική του θητεία (έφεδρος αξιωματικός στην Ελληνική αεροπορία), μετέβη για μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (King’s College, Dept. of Classics) από όπου και έλαβε το διδακτορικό του το 1978. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, εργάστηκε αρχικά στο Κολλέγιο Αθηνών ως καθηγητής Γυμνασίου, και ακολούθως προσελήφθη ως ειδικός επιστήμων στο νεοσύστατο τότε Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπου εν συνεχεία εξελέγη μέλος ΔΕΠ και εξάντλησε σταδιακά όλη την ακαδημαϊκή ιεραρχία (Καθηγητής το 2002). Δίδαξε αρχαία ελληνική και λατινική φιλολογία (κυρίως Πλάτωνα, Πλούταρχο, κλασική ιστοριογραφία, Λουκρήτιο, Οβίδιο), και έχει γράψει/εκδώσει 5 βιβλία και περί τα 70 άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Διετέλεσε πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας επί 8 χρόνια, Διευθυντής του τομέα κλασικών σπουδών επί 6, και Διευθυντής του Προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών επί 5. Υπήρξε επίσης επισκέπτης ερευνητής σε αμερικανικά πανεπιστήμια (Princeton, Harvard, Boston University, UNC at Chapel Hill, UCI, UCSB), και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου το 2004.

Άλλες δραστηριότητες και διακρίσεις:

Ιδρυτικό μέλος της International Plutarch Society και εκπρόσωπός της στην Ελλάδα από το 1987 μέχρι το 2013.

Συμβουλευτικό μέλος στις επιτροπές διαφόρων διεθνών επιστημονικών εκδόσεων.  

Το βιβλίο του για τον Σενέκα τιμήθηκε το 2006 από την Ακαδημία Αθηνών (βραβείο δοκιμίου. Βλ. και http://excellence.minedu.gov.gr/draseis/listing/179-seneka).

Εκλεγμένος Πρόεδρος της International Plutarch Society για την τριετία 2011-2014.

Μέλος του European Research Council από το 2014.

Περισσότερα στον ιστότοπο του Τμήματος Φιλολογίας του Π.Κ. (http://www.philology.uoc.gr/staff/)