Για την Ελλάδα!

Πλαίσιο αρχών

Είναι χιλιοειπωμένο ότι ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία tourism, Δημοκρατική Πολιτείατης χώρας μας. Για να μιλήσουμε με αριθμούς, ο τουρισμός συνεισφέρει περίπου το 20% του ΑΕΠ, και θα μπορούσε να συνεισφέρει ακόμα πιο πολύ ποσοστιαία και σε απόλυτο ποσό. Κατά γενική αποδοχή όσων επισκέπτονται τη χώρα μας, η Ελλάδα είναι πολύ όμορφη χώρα. Σε συνδυασμό με την ιστορία, κουλτούρα, κλίμα και γεωγραφική ποικιλότητα, είναι ιδανικός προορισμός για επισκέπτες.

Για να αναβαθμιστεί το ελληνικό τουριστικό προϊόν, η κυβέρνηση μπορεί να κάνει μερικά απλά βήματα:

1. skoupidia, Δημοκρατική ΠολιτείαΟλόκληρη η χώρα πρέπει να δείχνει καθαρή και τακτοποιημένη. Είναι πραγματικά κρίμα η εικόνα μιας τόσο όμορφης χώρας να αμαυρώνεται από σκουπίδια. Αυτό επιτυγχάνεται πολύ εύκολα από την κυβέρνηση. Χρειάζονται αυστηρά πρόστιμα για όσους ρυπαίνουν, και εφαρμογή των νόμων. Σε άλλες χώρες του δυτικού κόσμου, ακόμα και ρύπανση σε μικρή κλίμακα επιφέρει μεγάλα πρόστιμα. Για παράδειγμα, στις βορειοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, πινακίδες στους δρόμους προειδοποιούν: «Litter and it will hurt», σε ελεύθερη μετάφραση «Τα πρόστιμα για ρύπανση τσούζουν». Θα μπορούσαμε και εμείς να έχουμε τέτοιες πινακίδες και να το εννοούμε. Αν το κράτος ενδιαφερόταν να κάνει κάτι, δύσκολα μπορεί να βρει κανείς κάτι πιο εύκολο.

2. Η φυσική ομορφιά της Ελλάδας πρέπει να διαφυλαχθεί, ειδικά σε μέρη που επισκέπτονται οι τουρίστες. Αποθήκες, μάντρες, γιαπιά που τώρα κοσμούν κύριους δρόμους θα μπορούσαν να βρίσκονται σε σημεία εκτός κοινής θέας. Το ίδιο ισχύει και για τις κολόνες ηλεκτρισμού, τηλεφώνου και άλλες υποδομές. Σαν παράδειγμα, δείτε μερικές φωτογραφίες από την Τοσκάνη ή άλλη διάσημη τουριστική περιοχή. Ακόμα και στην Τοσκάνη υπάρχουν αποθήκες και υποδομές, απλά είναι κρυμμένες.

3. Ο αριθμός αφίξεων δεν είναι καλό στατιστικό στοιχείο. Πιο σημαντικά είναι τα έσοδα ανά επισκέπτη, και τα συνολικά έσοδα. Κάθε τόπος έχει μια συγκεκριμένη χωρητικότητα επισκεπτών, πέρα από την οποία η ποιότητα του τουριστικού προϊόντος αρχίζει να φθίνει. Πολλά μέρη της Ελλάδας έχουν φτάσει σε αυτό το σημείο. Πρέπει να βελτιωθεί η ποιότητα του τουριστικού προϊόντος, το οποίο θα βελτιώσει την ποιότητα του τουρισμού και τα έσοδα ανά επισκέπτη.

4. Είναι απαράδεκτο οι τουριστικές υποδομές να κλείνουν για διακοπές, αργίες και απεργίες. Οι επισκέπτες δεν κανονίζουν το πρόγραμμά τους ανάλογα με τις ελληνικές αργίες ή κινητοποιήσεις, και είναι απαράδεκτο να επισκέπτονται τη χώρα μας και να μην μπορούν να μετακινηθούν, ή να βρίσκουν κλειστά τα μουσεία. Λιμάνια, μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι, μεταφορές, πρέπει να είναι ανοιχτά καθημερινά, τουλάχιστον κατά την τουριστική περίοδο.

5. Όπως κάθε υπηρεσία, έτσι και ο τουρισμός πρέπει να διέπεται από επαγγελματισμό, ακρίβεια, εντιμότητα, ευχάριστη και φιλική διάθεση, κλπ. Η Ελλάδα έχει κάνει προόδους τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά ακόμα υστερεί των άλλων χωρών που έχουν υψηλής ποιότητας τουρισμό. Όσοι επαγγελματίες δεν τηρούν τους παραπάνω κανόνες, κάνουν ζημιά όχι μόνο στη δική τους δουλειά, αλλά στο ελληνικό τουριστικό προϊόν γενικότερα. Πώς μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση; Με συνεχή εκπαίδευση όσων ασχολούνται με τον τουρισμό, και συνεχείς ελέγχους για να κρατιέται ψηλά η ποιότητα των υπηρεσιών.

Η βελτίωση του τουριστικού προϊόντος με τις παραπάνω μεθόδους θα έχει ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση της εικόνας της χώρας μας σαν προορισμό, και την επιπλέον διαφήμιση δια στόματος, που είναι και από τις πιο αποτελεσματικές.