Για την Ελλάδα!

Πλαίσιο αρχών

Corruption, Δημοκρατική ΠολιτείαΗ διαφθορά έχει διεισδύσει σε κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής. Για να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση, χρειάζεται άμεση και παραδειγματική τιμωρία όλων όσων παρέβησαν το καθήκον τους ή υπεξαίρεσαν δημόσιο χρήμα. Για να γίνει αυτό, πρέπει να λειτουργήσει το κράτος και πρωταρχικά η δικαιοσύνη, έτσι ώστε ο πολίτης να αποκτήσει εμπιστοσύνη στους θεσμούς (Κυβέρνηση, Δικαιοσύνη, Υπηρεσίες, κλπ.).

Μια σημαντική παθογένεια της Δικαιοσύνης η οποία πρέπει να διορθωθεί άμεσα είναι η καθυστέρηση εκδίκασης υποθέσεων, πολλές από τις οποίες παίρνουν χρόνια να εκδικασθούν. Πολλοί πραγματικοί ένοχοι ζητούν και λαμβάνουν συνεχείς αναβολές, κάνοντας τις δικαστικές περιπέτειες πολυετείς και πολυέξοδες, αποθαρρύνοντας πολλούς από την καταφυγή στη δικαιοσύνη.

Για την ταχεία εκδίκαση υποθέσεων διαφθοράς πρέπει να δημιουργηθεί gavel, Δημοκρατική Πολιτείαειδικό δικαστήριο από ευηπόληπτους δικαστικούς ή αντικειμενικούς εμπειρογνώμονες. Οι αποφάσεις του να είναι μη εφέσιμες και να εκτελούνται άμεσα.

Όσοι βρίσκονται ένοχοι παράβασης καθήκοντος ή υπεξαίρεσης δημόσιου χρήματος υποχρεούνται να επανορθώσουν πλήρως το δημόσιο (ξεχωριστά από τις ποινές που θα τους επιβληθούν).

Η δικαιοσύνη πρέπει να είναι υπεύθυνη για την εκδίκαση υποθέσεων πολιτικών προσώπων, όπως γίνεται σε πολλές χώρες του δυτικού κόσμου. Οι πολίτες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου, και το πολιτικό αξίωμα δεν συνεπάγεται ασυλία από ποινική δίωξη.

Ο επαίσχυντος νόμος περί ευθύνης υπουργών πρέπει να καταργηθεί, όπως και κάθε παραγραφή αδικήματος κατά την θητεία δημοσίου αξιώματος. Εκλεγμένοι εκπρόσωποι και δημόσια πρόσωπα είναι υπόλογα για πάντα για τις πράξεις τους.

Δεν επαρκούν όμως αυτά. Πρέπει ο πολίτης να μην υποθάλπει την διαφθορά με τη σιωπή του, αλλά να την καταγγέλλει. Δυστυχώς στη σημερινή Ελλάδα ο καταγγέλλων γίνεται συχνά κατηγορούμενος. Αυτό αποθαρρύνει πολλούς από το να καταγγέλλουν λαμογιές που βιώνουμε καθημερινά, κάνοντας τη διαφθορά να επικρατήσει. Ο πολίτης δεν θα πρέπει να είναι υπεύθυνος να διαλευκαίνει μόνος του περιπτώσεις διαφθοράς. Όπως σε κάθε οργανισμό υπάρχει ανοσοποιητικό σύστημα, έτσι και στο δημόσιο τομέα πρέπει να υπάρχει ειδική ομάδα καταπολέμησης της διαφθοράς που θα παίζει το ρόλο του ανοσοποιητικού συστήματος, και θα κρατάει το δημόσιο τομέα υγιή. Αυτή η ομάδα θα διερευνά με βάση καταγγελλίες, και η αποτελεσματικότητά της θα μετριέται με τον αριθμό των περιπτώσεων διαφθοράς που διαλευκαίνει. Σε περιπτώσεις που έχει υπάρξει παράβαση νόμου, θα αναλαμβάνει η δικαιοσύνη.

Μια μέθοδος που χρησιμοποιείται με επιτυχία στο εξωτερικό για να ενθαρρύνει τους πολίτες να καταγγέλουν περιπτώσεις διαφθοράς λέγεται qui tam, και προβλέπει αμοιβές σε όσους καταγγέλλουν περιπτώσεις διαφθοράς ή βοηθούν την επιτυχή δίωξή τους (οι αμοιβές ισχύουν εφόσον επιβάλλεται κάποιο χρηματικό πρόστιμο στους ενόχους).