Για την Ελλάδα!

Η ιστορία μας

Η μητέρα στην αρχαία Ελλάδα: Από τις Μινωίτισσες μέχρι τις μάνες των Σπαρτιατών πολεμιστών…

ΜητέραΠολλά έχουν γραφτεί για τη θέση και τον ρόλο της γυναίκας στην αρχαιότητα, τον Μεσαίωνα και τη μεταγενέστερη/ σύγχρονη εποχή. Γενικά μιλώντας, η ιστορία είναι μάλλον «ανδροκρατούμενη»: Χωρίς να απουσιάζουν οι εξαιρέσεις, οι περισσότερες κοινωνίες είχαν τη γυναίκα επικεντρωμένη στον ρόλο της εντός της οικογένειας, ως σύζυγος και μητέρα, πιθανώς λόγω του σκληρού αγώνα για την επιβίωση των ανθρώπινων κοινωνιών που χαρακτήριζε την πορεία του ανθρώπινου είδους για χιλιάδες χρόνια.

Η γυναίκα, μέσω της δυνατότητας της να δημιουργεί ζωή, διασφάλιζε την επιβίωση και τη συνέχιση της φυλής, με τον άνδρα να αναλαμβάνει το καθήκον της προστασίας/ υποστήριξης αυτής της διαδικασίας. Αυτό από μόνο του διαμόρφωσε και καθόρισε τη θέση της γυναίκας σε κοινωνίες από την προϊστορία μέχρι και τους πρόσφατους αιώνες: Η μητρική ιδιότητα της γυναίκας σε κάποιες περιπτώσεις οδήγησε σε μητριαρχικές κοινωνίες, όπου ο ρόλος της γυναίκας ως δημιουργού ζωής την έβαζε στην κορυφή- σε άλλες όμως, την κατέστησε «τρόπαιο»/ «αντικείμενο», έρμαιο των επιθυμιών των ανδρών, που τις χρησιμοποιούσαν ως μέσον για τη διαιώνιση της γενιάς.

Περισσότερα...

7 Οκτωβρίου 1571, η Ναυμαχία της Ναυπάκτου

7 Οκτωβρίου 1571, στην ευρύτερη περιοχή της Ναυπάκτου (τότε Λέπαντο), συγκρούονται navmaxia nafpaktosοι συμμαχικές ναυτικές δυνάμεις της Δύσης, με τον στόλο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, σε μια από τις μεγαλύτερες ναυμαχίες όλων των εποχών από πλευράς αριθμού σκαφών. Έληξε την ίδια μέρα, με θριαμβευτική επικράτηση των Δυτικών. Αρχηγός του Ενωμένου Χριστιανικού Στόλου ήταν ο 24χρονος Αυστριακός Δον Ζουάν, εξώγαμος γιος του Βασιλιά της Ισπανίας (& Γερμανίας) Καρόλου Α’, ενώ ηγετικές μορφές στον στόλο ήταν οι Αντρέα Ντόρια που έδωσε το όνομα του σε ιταλικό υπερωκεάνιο που βυθίστηκε την δεκαετία του 1950 και Αγκοστίνο Μπαρμπαρίγκο.

Σ’ ένα από τα πλοία του ισπανικού στόλου συμμετείχε ως ναύτης και ο Μιγκέλ Θερβάντες, συγγραφέας του Δον Κιχώτη, ο οποίος στην ναυμαχία έχασε το ένα του χέρι.

Περισσότερα...