Για την Ελλάδα!

Παναγιώτα Σταθοπούλου: η ηρωίδα που θυσιάστηκε για να μείνει ελληνική η Μακεδονία

Παναγιώτα Σταθοπούλου: Ήταν 22 Ιουλίου όταν την κομμάτιασαν οι ερπύστριες του γερμανικού τανκς

stathopoulou

Είναι η ιστορική μέρα της 22 Ιούλη 1943. Φουσκώνει η ανθρωποθάλασσα και ξεχειλίζει στο κέντρο της Αθήνας. Οι δρόμοι τραντάζονται. «Κάτω τα χέρια απ’ τη Μακεδονία και τη Θράκη». Ένα ολόκληρο πλήθος από 400 χιλιάδες κινείται σαν ένας άνθρωπος με μια ψυχή προς την οδό Πανεπιστημίου. Στήνουν πολυβόλα οι τύραννοι. Κινητοποιούν τα τανκς. Και μέσα στην τιτάνια, στη θρυλική σύγκρουση του άοπλου πλήθους με τον πάνοπλο εχθρό μια ηρωική μορφή ξεχωρίζει.

Είναι μια κοπέλα 19 χρόνων. Τα μακριά πυρόξανθα μαλλιά της ανεμίζουν στο αέρα. Προχωράει αγέρωχη στην πρώτη γραμμή. Βαδίζει μπρος μπρος. Κι όταν ένα τανκς έρχεται καταπάνω στο πλήθος, νάτην μεγαλοπρεπή, βάζει το κορμί της ασπίδα. Τραυματίζεται. Κι απλώνει τα χέρια να τα κάνει οδόφραγμα. Μα το ατσάλινο θεριό την τυλίγει στις αλυσίδες του. Κομματιάζεται. Το αίμα της κυλάει ζεστό στην άσφαλτο…

Έκλεισε τα μάτια ο κόσμος τρομαγμένος. Και κράτησε μονάχα στη θύμηση εκείνη τη μεγαλοπρεπή εικόνα. Δυο χέρια λεπτά, κοριτσίστικα χέρια, απλώνονταν ασπίδα σ’ ένα ατσάλινο θεριό.

Οδός Παναγιώτας Σταθοπούλου γράφει ακόμα με πράσινη μπογιά ο δρόμος που είναι το σπίτι της στου Γκύζη.

Γεννήθηκε στην Αμερική κι ήτανε Αμερικανίδα υπήκοος. Έμαθε εκεί να αγαπάει τη λευτεριά και γι’ αυτήν θυσιάστηκε στη δεύτερη πατρίδα της, την Ελλάδα.

(Αναδημοσίευση από το περιοδικό της ΕΠΟΝ «Νέα Γενιά»)

Τα «θαλασσοδάνεια» των κομμάτων

Τέσσερα μόνο κόμματα πήραν σε μια δεκαετία (2000-2011) δάνεια συνολικού Θαλασσοδάνεια, Δημοκρατική Πολιτείαύψους 272 εκατ. ευρώ, και χωρίς να δώσουν καμία εμπράγματη εγγύηση.

   ΝΔ: 106.431.000 ευρώ από την Αγροτική

   ΠΑΣΟΚ: 92.292.000 ευρώ από την Αγροτική

   ΚΚΕ: 10.977.000 ευρώ από την Εθνική, την Attica και την Marfin

   Συνασπισμός: 8.277.000 ευρώ κυρίως από την Εθνική

Περισσότερα...

Λιγότερο από το 5% των δανείων που δόθηκαν στα πέντε πρώτα χρόνια των μνημονίων κατέληξαν στον ελληνικό προϋπολογισμό

Λιγότερο από το 5% των δανείων, ύψους 220 δισεκατομμυρίων ευρώ, που δόθηκαν στα πέντε πρώτα χρόνια των μνημονίων, κατέληξαν στον ελληνικό προϋπολογισμό, ενώ τα υπόλοιπα πήγαν στη διάσωση των ευρωπαϊκών τραπεζών, σύμφωνα με 24σέλιδη έρευνα της «Ευρωπαϊκής Σχολής Μάνατζμεντ και Τεχνολογίας» (ESMT) του Βερολίνου, η οποία δημοσιεύεται, κατ΄αποκλειστικότητα, σήμερα από την έγκυρη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

«Η έρευνα αποδεικνύει ότι η Ευρώπη και το ΔΝΤ έσωσαν τα περασμένα χρόνια κυρίως τις τράπεζες και άλλους ιδιώτες πιστωτές» προσθέτει η Handelsblatt.

«Με τα πακέτα βοήθειας σώθηκαν κυρίως ευρωπαϊκές τράπεζες» δηλώνει στην Handelsblatt ο διευθυντής της ESMT, Γιοργκ Ρόχολ, ο οποίος συμμετέχει και στο γνωμοδοτικό συμβούλιο του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών.

 

Πλήρες άρθρο