Για την Ελλάδα!

Οι παρασκηνιακές πιέσεις των ΗΠΑ στην ελληνική κυβέρνηση το 2008, έτσι ώστε να αποδεχθεί την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, όπως αποκαλύπτονται από τα wikileaks

Τα wikileaks αποκάλυψαν Στράβωντηλεγράφημα του τότε Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρτ προς τις ΗΠΑ, στο οποίο περιγράφονται οι πιέσεις των ΗΠΑ στην ελληνική κυβέρνηση το 2008, έτσι ώστε να αποδεχθεί την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Το τηλεγράφημα συντάχθηκε λίγο πριν την σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008, όπου θα έμπαινε και το θέμα της ένταξης της ΠΓΔΜ στην συμμαχία. Η Ελλάδα είχε προειδοποιήσει ότι θα έθετε βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με το όνομα «Μακεδονία».

Η δυσαρέσκεια των ΗΠΑ είναι έκδηλη, και οι πιέσεις που δέχτηκε η ελληνική κυβέρνηση είναι προφανείς, ακόμα και στη διπλωματική γλώσσα με την οποία είναι γραμμένο το τηλεγράφημα, από εκφράσεις όπως «Δεν βλέπουμε ενδείξεις ότι η Ελλάδα έχει κάνει ανάλυση του κόστους και των ωφελειών αν εκπληρώσει την απειλή βέτο» και «παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μας να τους κάνουμε να αναλογιστούν μαζί μας πώς θα είναι η 'μέρα μετά το βέτο'».

Υπενθυμίζεται ότι την αντίθεσή τους στη στάση της Ελλάδας έδειξαν οι ΗΠΑ, η Τουρκία, η Σλοβενία, η Τσεχία, η Εσθονία και η Λιθουανία, ενώ την Ελλάδα υποστήριξαν η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γερμανία και η Γαλλία, με τις υπόλοιπες χώρες να τηρούν σχετικά ουδέτερη στάση.

Το πλήρες τηλεγράφημα βρίσκεται στο 

https://wikileaks.org/plusd/cables/08ATHENS205_a.html