Σταυρούλα Πανταζοπούλου, Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Κύπρου
Δρ. Πολιτικός Μηχανικός, Καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Κύπρου στο οποίο διετέλεσε πρόεδρος την τριετία 2013-2015. Είναι διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (1982), με Μεταπτυχιακό τίτλο ειδίκευσης στην Δομοστατική Μηχανική από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (Berkeley, 1984), και διδακτορικό στην Αντισεισμική Μηχανική επίσης από το Berkeley (1987). Στη συνέχεια εκπόνησε μεταδιδακτορική έρευνα στο Berkeley για το ακαδημαϊκό έτος 1987-1988. Τον Ιούλιο του 1988 ανέλαβε ως Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Τορόντο στον Καναδά, όπου στην συνέχεια έλαβε προαγωγή στην Βαθμίδα της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας με μονιμότητα το 1992.
Τον Μάιο του 1997 επαναπατρίσθηκε στην Ελλάδα αναλαμβάνοντας καθήκοντα Αναπληρώτριας Καθηγήτριας στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, και εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της στην Ξάνθη. Το 2000 εξελέγη στην Α' βαθμίδα (Καθηγήτρια) στο ίδιο Τμήμα στο γνωστικό αντικείμενο Σχεδιασμός Κατασκευών από Οπλισμένο Σκυρόδεμα. Από το 2012 μέχρι το 2015 έλαβε άδεια άνευ αποδοχών από το ΔΠΘ προκειμένου να εργαστεί στην Κύπρο ως Καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος. Το 2016 παραιτήθηκε από το ΔΠΘ προκειμένου να συνεχίσει την Πανεπιστημιακή της καριέρα στο εξωτερικό (σήμερα διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Γιόρκ, στο Τορόντο του Καναδά). Ειδικεύεται στην Αντισεισμική Μηχανική, και τις Κατασκευές από Οπλισμένο Σκυρόδεμα και Φέρουσα Τοιχοποιία. Διαθέτει συνολικά 28 έτη εμπειρίας σε Πανεπιστημιακές θέσεις και στην διαχείριση ή συνδιαχείριση ερευνητικών προγραμμάτων από Εθνικούς και Διεθνείς Οργανισμούς Έρευνας. Έχει επιβλέψει επιτυχώς 14 Διδάκτορες οι πλείστοι των οποίων σήμερα κατέχουν ακαδημαϊκές θέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το έργο της έχει δημοσιευθεί σε 95 εργασίες σε έγκριτα Διεθνή Περιοδικά και έγκριτες εκδόσεις, 120 εργασίες σε Πρακτικά Διεθνών Συνεδρίων και το σύνολο των ετεροαναφορών υπερβαίνει τις 600 (Scopus), 1700 (Google Scholar). Καθόλη την διάρκεια παραμονής της στην Ελλάδα η κ. Πανταζοπούλου διατήρησε ενεργή σχέση με Διεθνείς Τεχνικές Επιτροπές (Συντακτικές Τεχνικών Οδηγιών για Κατασκευές από Οπλισμένο Σκυρόδεμα) στην Ευρώπη και Β. Αμερική συμπεριλαμβανομένων των ACI-ASCE Committee 352 (Joints in Reinforced Concrete Structures); ACI-ASCE Committee 341 (Earthquake Resisting Concrete Bridges); ACI Commitee 374 (Performance – Based Seismic Design): ACI Committee 408 (Bond of Reinforcement); ACI Commitee 445 (Shear and Torsion). Διετέλεσε επίσης μέλος της Seismic Commission του Διεθνούς Οργανισμού Σκυροδέματος (FIB); επίσης της FIB Task Group 4.2 (Bond) και της FIB TG 9.3 (FRP reinforcement) καθώς και της αντίστοιχης επιτροπής της RILEM. Από το 2010 η κ. Πανταζοπούλου συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Κανονισμού Δομητικών Επεμβάσεων για Φέρουσα Τοιχοποιία (ΚΑΔΕΤ) του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας. To 1991 συμμετείχε ως Ιδρυτικό Μέλος στην Σύσταση του Hellenic-Canadian Academic Association of Ontario που είχε σκοπό να φέρει σε επαφή και να συντονίσει τα μέλη ΔΕΠ ελληνικής καταγωγής που δραστηριοποιούνταν στο Οντάριο του Καναδά προκειμένου να υπάρξουν κοινές δράσεις για εθνικά ζητήματα που τότε απασχολούσαν σοβαρά την ομογένεια - η Ένωση αυτή εξακολουθεί να δραστηριοποιείται μέχρι σήμερα.
Διακρίσεις: 1999 ASCE’s Moisseiff Award for Notable Contributions to the Science and Art of Civil Engineering (ASCE = American Society of Civil Engineers); 2004: Elected Fellow of the American Concrete Institute (ACI = American Concrete Institute)